Vakaras Italijoje: skonių ir kvapų sintezė

Praėjusį ketvirtadienį kauniečiai turėjo galimybę sudalyvauti išskirtiniame renginyje, kuriame kiekviena akimirka alsavo Italija. Gurmaniški skoniai bei aukštos klasės kvapai – tobula potyrių sintezė.

Restorane „Piccola Italia“ vykęs renginys buvo neįprastas: gurmaniškų šedevrų aromatai čia jaukiai persipynė su svečiams pristatytais aukštos klasės namų kvapais, o laiką vainikavo – nuoširdus garsaus italų parfumerio Maurizio Lembo pasakojimas. Naujų potyrių kupinam vakarui neatsispyrė ir garsūs Lietuvos veidai.

„Mes su Goda dabar kaip pora, dažnai kartu vakarieniaujame. Sakau, vyras tikrai mane iš namų išmes“, – juokėsi renginyje sutikta Nijolė Pareigytė-Rukaitienė, į jį atvykusi ne tik su dukrele Patricija, bet ir artima drauge Goda Alijeva.

Italiją dievinančios moterys mėgavosi laiku drauge, tačiau užvis labiau džiaugėsi pažintimi su kvapų namų „Officina delle Essenze“ Romoje įkūrėju M. Lembo,

kuris Lietuvoje lankosi pas savo partnerius kvapų namus „Krispo“.

„Skanus maistas, puikūs kvapai, namų jaukumas – jau dabar jaučiu, jog išeinu su prisiminimais, šilta didelės šeimos emocija, kai bendraujama, juokiamasi, dalinamasi maistu, mėgaujamasi vynu“, – po renginio kalbėjo išgirstoms parfumerio idėjoms antrinusi bei savąjį kvapą atradusi G.Alijeva.

 Atskleidė kvapų ir jausmų sąsają

Vakaro metu namų kvapus tik iš natūralių eterinių aliejų kuriantis M.Lembo sakė, jog pagrindinis jo siekis – suteikti žmonėms galimybę pasijusti geriau. „Jausmai ir kvapai puikiai komunikuoja drauge, o šis ryšys – išties galingas. Tai, ką užuodžiame, mums dovanoja prisiminimus, sugrąžina į konkrečiasakimirkas , kelia vizualizacijas. Vedinas šios minties, kuriu kvapus, nes noriu suteikti žmonėms galimybę pasijusti geriau“, – atviravo parfumeris.

Visi „Officina delle Essenze“ aromatai – asmeninės M.Lembo patirties atspindys. „Prisimenu, kaip močiutė skalbdavo patalus ir juos džiaudavo saulėtame, gėlėmis žydinčiame kieme. Iki šiol šis švaros, gaivos aromatas man sukelia be galo šiltus prisiminimus. Taigi, mano sukurtas gaivaus lino kvapas Puro lino, dovanojantis nuolatinį ką tik išskalbtos patalynės jausmą, puikiai tinka miegamojo kambariui“, – pasakojo daugiau nei tris dešimtmečius kvapus kuriantis parfumeris. Anot jo, taip pat ir su Scorze & Spezie kvapu, kuriame atsiskleidžia mandarinų, cinamono, muskato riešuto natos: šis aromatas asocijuojasi su spragsinčia ugnimi, Kalėdomis, mandarinais ir šilumos jausmą, kai šeima ir nariai susiburia drauge.

Nors M.Lembo kuriami kvapai skirti namams, tačiau savo pasiūlymą jis netruko atrasti ir Kaunui: „Tai nedidelis, jaukus miestas, kuriam svetimas chaosas, skubėjimas bei stresas, o visi žmonės – tiesiog mėgaujasi gyvenimu. Tačiau užvis labiau esu sužavėtas vešlios žalumos, todėl jaučiu, jog šiam miestui puikiai tiktų mano kurtas Fresco bosco kvapas, alsuojantis miško gaiva.“

Paslaptis – tobulos formulės paieškose

Kvapų namų „Officina delle Essenze“ įkūrėjas pasakojo, jog galutinė kvapų kompozicijos idėja gali būti aiški dar pradžioje, tačiau būtina atrasti tobulą ingredientų proporciją jos įgyvendinimui. „Eteriniai aliejai turi gyvybę, jie reaguoja vieni su kitais. Jeigu, sumaišius skirtingus, skaniai kvepia dabar, nebūtinai taip bus po savaitės. Reakcijai neatitikus galutinių mano lūkesčių, formulę koreguoju ir tobulumo paieškas pradedu iš naujo“, – kalbėjo M. Lembo, kurio svarbiausi darbo įrankiai – eteriniai aliejai, popierius ir tušinukas.

Šiandieną kvapų namai „Officina delle Essenze“ siūlo 22 ištobulintus kvapus, kurių kiekvienam sukurti prireikė nuo pusės iki metų laiko. „Galvojant hipotetiškai, šis procesas gali ir niekada nesibaigti: pridėti naujus ingredientus, juos keisti įmanoma visada. Vis dėlto, kad formulė jau galutinė, pajuntu tada, kai kvapas pradeda su manimi komunikuoti, kai idėja, kurią noriu perteikti vizualizuojasi, sugrįžta į malonius prisiminimus“, – sakė M.Lembo.

Kiekvienai erdvei – skirtingas kvapas

Anot kūrėjo, namų kvapai, priešingai nei kūno, siejasi ne su moteriškumu ar vyriškumu, o su konkrečia vieta: skirtingoms būsto erdvėms juos ir rinktis reikėtų skirtingus. Pavyzdžiui, šilti kvapai puikiai dera svetainėje, kurioje buriasi šeima, draugai, daug bendraujama, o gaivūs, delikatūs aromatai rekomenduojami vonios kambariui ar miegamajam. „Tai – kaip interjero dizainas. Juk nestatome tų pačių baldų ir virtuvėje, ir miegojimo zonoje, tad lygiai tas pats su kvapais“, – patarimais dalinosi M. Lembo.

Nuotraukos Ieva Jonelytė

Comments ()