Manėte, kad kvapą namams išsirinkti kur kas lengviau nei kvepalus sau? Neapsigaukite – kokybiški, geri namų kvapai yra daugiasluoksniai, turintys kelis kvapus: pradžioje, pauosčius atidarytą buteliuką, galintys kvepėti vienaip, o po kelių minučių, aromatui pasiskirščius aplinkoje – kitaip.

Taip yra dėl to, kad kvapas nėra solistas, tai kvapų grupė, kurią sudaro trys natos: viršutinės, vidurinės ir bazinės. Visos šios natos, turėdamos skirtingus aromatus, sudaro bendrumą ir vienu metu skleidžia itin skanų kvapą. 

Viršutinės natos

Viršutinės natos yra tos, kurias pajuntate ir užfiksuojate iškart, kai tik užuodžiate kvapą. Neretai jos būna pagrindinės nuomonės apie kvapą formuotojos. Juk dažnai realybėje taip ir nutinka – tik užuodus kvapą jau galite pasakyti „skanus ar ne“. Svarbus patarimas – visada suteikite kvapui daugiau šansų, palaukite, kol atsiskleis daugiau jo aromatų, nes viršutinių natų kvapas juntamas neilgai –  iki 5-30 minučių.

Kokie kvapai dažniausiai vyrauja pajutus šias natas? Dažniausiai tai būna lengvi, pakankamai gaivūs, pavyzdžiui bergamotės ar citrusų, aromatai.

Vidurinės (širdies) natos

Vidurinės natos neretai dar pavadinamos širdies natomis arba „kvapų širdimis“. Jos atsiskleidžia po to, kai išsisklaido viršutinės natos ir užima vieną svarbiausių vaidmenų. Būtent pagal širdies natą yra nustatomas pats kvapo tipas ir rūšis. 

Kokį kvapą pajusite užuodę vidurines natas? Visų pirma, tai bus sunkesnis kvapas nei viršutinių natų. Dažniausiai vyrauja gėlių aromatai: rožių, jazminų, lelijų.

Bazinės natos

Kaip knyga turi kulminaciją-pabaigą, taip ir kvapai turi baigiamąjį kvapą – bazines natas (dar vadinamas apatines ar žemutines). Jos atsiskleidžia vėliausiai, tačiau yra vienos svarbiausių renkantis kvapą, nes leidžia pilnai susiformuoti nuomonę apie konkretų aromatą bei nustatyti, kokį pojūtį jis jums teikia bei kaip veikia. Nuo netinkamo kvapo netgi gali įsiskaudėti galva, tad rinktis reikėtų itin atidžiai, pereinant visas kvapų natas.

Bazinės natos išlieka ilgiausiai, jos skleidžia gilesnį ir sudėtingesnį aromatą. Dažniausiai tai būna sandalmedis, vanilė, oda, prieskoniai, gintaras ar kiti.

Comments ()